2024 Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

2024 bilgisayar mühendisliği maaşları kamuda ve özel sektörde farklılık gösteriyor. Bilgisayar mühendisleri yazılım geliştirmekten sistemin sorunsuz çalışmasına kadar pek çok noktada görev alıyor. Bilgisayar mühendisleri aynı zamanda kendilerine kamuda rol bulabildikleri için kamuda ve özel sektörde çalışanlar arasında maaş ayrımı bulunuyor.

 

2024 Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Cami İmamları Ne Kadar Maaş Alıyor Makalemizi İncelemek İsterseniz Tıklayın

Bilgisayar Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Bilgisayar mühendisliği maaşları 2024 itibariyle asgari ücrete zam gelmesi sonucunda artış göstermiş durumda. Bu kapsamda:

  • Özel sektörde yeni işe başlayan bir bilgisayar mühendisi genel olarak 22 bin TL ile 24 bin TL arasında maaş alarak işe başlamaktadır.
  • Ancak bu tutar kıdem seviyesine göre farklılık gösterir.
  • Kıdemli bilgisayar mühendisi maaşı özel sektörde aylık 75 bin TL’yi bulabilmektedir.
  • Kamuda yani devlette bilgisayar mühendisi maaşı ise 45 bin TL’dir.

Unvanlara Göre Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Bilgisayar mühendisliği bilgi ve teknik seviyelerine göre farklı unvanlara sahiptir. Her unvan farklı teknik beceriyi işaret ettiği için alınan maaş miktarı da buna göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda unvanlara göre bilgisayar mühendisi maaşları şu şekildedir:

  • En düşük seviye bu alanda junior seviyesi olarak geçmektedir. Buna göre yeni mezun bir mühendis 22 bin TL maaş ile özel sektörde kendisine iş bulabilmektedir.
  • Senior yani kıdemli ise 30 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar maaş alabilmektedir.

Unvan özel sektörde önemli olurken kamuda ise kıdem derecesi önemlidir. Bu kapsamda da kamuda çalışan bilgisayar mühendislerinin maaşı kıdem seviyesine göre şu şekildedir:

Kıdemi ve Derece Hizmet Yılı Bilgisayar Mühendisinin Maaşı
1.4 25 yıl ve üstü 50.000+ TL
1.3 20 48.000 TL
2.1 15 46.000 TL
4.2 10 44.000 TL
6.1 5 42.500 TL
8.2 1 41.500 TL

 

Kamuda Çalışan Bilgisayar Mühendisi Ne Kadar Kazanır?

Kamuda bilgisayar mühendisi maaşları kişinin medeni hali, kıdemine, çocuk durumuna göre değişmektedir. Bekar ve yeni işe başlayan birisi 41.500 TL ile göreve başlamaktadır. Bunun yanında evli ve çocuğu varsa bu tutar kıdem yılı da göz önünde tutularak 50 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Bilgisayar Mühendisi Olmak Zor mu?

Bilgisayar mühendisi yazılım konularına hakim olan ve teknolojiyi sürekli olarak takip eden kişidir. Bu kapsamda diğer meslek kollarına göre daha fazla teknik bilgi gerektirir.

Bilgisayar Mühendisi Olmak İçin Üniversite Okumak Şart mı?

Bilgisayar mühendisi olmak için kişinin kendisini geliştirmesi önemlidir. Bu bakımdan üniversiteden mezun olmadan da yazılımcı vb. olunabilir. Fakat kamuda bilgisayar mühendisi olmak istiyorsa ilgili bölüm diploması gerekmektedir.

Yorum yapın