Tıp fakültesinden mezun olan kişiler kardiyoloji uzmanı olmak için yapması gerekenleri merak edebilirler. Kardiyoloji bölümünde uzman olmak isteyen kişilerin öncelikle bu bölümde uzmanlık eğitimi alması gerekir. Kardiyoloji bölümünde uzmanlık eğitiminin alınmasının ardından 5 yıl asistan olarak çalışmak da kardiyoloji uzmanı olabilmek için belirlenen şartlar arasındadır.
Kardiyoloji Uzmanı Olma Şartları
Kardiyoloji alanında uzman doktor olmak isteyen kişiler kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde rol alır. Ayrıca kardiyoloji uzmanları tansiyon, aort yetmezliği gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de rol alır. Kardiyoloji uzmanı olabilmek için belirlenen koşullar şu şekildedir:
- Kardiyoloji uzmanı olabilmek için tıp fakültesinden mezun olmak gerekir
- Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra kardiyoloji bölümünde uzman olabilmek için eğitim alma şartı bulunur
- Kardiyoloji bölümünde uzmanlık almak isteyen kişilerin kardiyoloji alanında 5 yıllık asistanlık yapması şartı da bulunur
- Kardiyoloji uzmanı olabilmek için 11 yıl boyunca eğitim alınması gerekir. Eğitimin 6 yılını tıp fakültesi oluştururken 5 yılında ise uzmanlık eğitimi rol alır.
- Kardiyoloji uzmanı olmak için eğitim şartlarını sağlayan kişilerin bazı yetkinliklere de sahip olması gerekir. Bu yetkinlikler arasında problemleri hızlı şekilde çözebilme, analiz yapabilme ve analitik düşünme becerisine sahip olma gösterilebilir.
- Kardiyoloji uzmanı olabilmek ve devlette çalışabilmek için kamu haklarından mahrum olmama şartı da bulunur
Kardiyoloji Uzmanı Nerelerde Çalışır?
Kardiyoloji uzmanı olmak isteyen kişiler kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde rol alırlar. Bu alanda uzman olan kişiler devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışabilirler. Devlet hastanesinde ve özel hastanede çalışmanın kendine göre çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunur. Kardiyoloji uzmanı olmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Devlette kardiyoloji uzmanı olmanın avantajları arasında çalışma saatlerinin düzenli olması gösterilebilir
- Ayrıca devlet hastanesinde kardiyoloji uzmanı olan kişilerin maaşları devlet güvencesindedir
- Devlet hastanesinde görev yapmanın bir diğer önemli avantajı da sigorta koşullarının iyi olmasıdır
- Özel hastanelerde kardiyoloji uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin devlete kıyasla maaşları daha yüksektir
- Ayrıca özel hastanelerde çalışmak isteyen kardiyoloji uzmanlarının mesleki gelişim alanında daha fazla seçeneğe sahip olduğu bilinir
Yazılım mühendisi Nasıl Olunur? 2024 Yazılım Mühendisi Maaşları Makalemizi İncelemek İçin Tıklayınız.
Yurt Dışında Kardiyoloji Uzmanı Olmak İçin Hangi Şartları Sağlamak Gerekir?
Yurt dışında kardiyoloji uzmanlığı yapmak isteyen kişilerin tıp bölümünden mezun olması, kardiyoloji bölümünde uzmanlık eğitimi alması ve tıp alanında yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olması gerekir. Ayrıca uzman olarak görev yapacakları ülkenin yabancı dilini bilmek ve yurt dışında çalışma iznine sahip olmak da kardiyoloji uzmanlığı için belirlenen şartlar arasındadır.