Jeoteknik mühendisi olmak isteyen kişiler hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini büyük ölçüde merak ediyor. Bunun için ilk olarak sizden istenen eğitim şartını sağlamalı ve başarılı bir şekilde mezun olmalısınız. Ardından uygun şartlar altında meslek hayatına geçiş yapabilirsiniz.
Jeoteknik Mühendisi Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Eğer bu mesleği icra etmek istiyorsanız ilk olarak üniversite eğitimi alma şartını yerine getirmeniz gerekiyor. Bunun için ilgili üniversitelerde yer alan Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. Eğer lise mezunuysanız ve herhangi bir şekilde lisans eğitimi almadıysanız ne yazık ki bu mesleği icra etmeniz mümkün görünmüyor.
Jeoteknik mühendisi olmak isteyen kişiler devlet kurumlarında çalışabileceği gibi aynı zamanda dilerse özel sektörde de kolay bir şekilde faaliyet gösterebilir. Eğer özel sektörde faaliyet göstermek istiyorsanız alacağınız çeşitli eğitimler ile kendinizi geliştirebilir ve sektör özelinde tercih haline gelebilirsiniz.
Jeoteknik Mühendisi Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Jeoteknik mühendislerinin faaliyet gösterdikleri alanda yerine getirmeleri gereken birtakım görev ve sorumluluklar bulunur. Bu görev ve sorumluluklar şu şekilde ifade edilebilir;
- Binanın zemine uygunluğunu ölçmek.
- Bina yapılacak alanı detaylı bir şekilde araştırmak.
- Zemin basıncı gibi matematiksel hesaplamalar yapmak.
- Kullanılacak olan malzemelerin belirlenmesini sağlamak.
- Binanın çökme ve hasar görme durumlarını tespit etmek.
- Binanın temelinin uygunluğunu ölçmek.
- Üst birimden gelen talimatları uygun bir şekilde yerine getirmek.
Jeoteknik mühendisi olmak isteyen kişilerin bu tür yetkinliklere sahip olması gerekiyor. Görüldüğü üzere bu mesleğin getirdiği yükümlülükler için belirli düzeyde sayısal bir zekaya da sahip olmalısınız. Gerektiğinde ekibinizle birlikte faaliyet yürütmeli ve ortaya çıkan sorunları oldukça hızlı bir şekilde çözmelisiniz.
Sık Sorulan Sorular
Jeoteknik Mühendisi Olmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?
Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız ilk olarak üniversiteye giriş sınavında başarılı bir puan elde etmelisiniz. Mezun olduktan sonra devlet kurumlarında çalışmak istiyorsanız KPSS sınavına girebilir ve yeterli puanı aldığınız taktirde tercih dönemine geçebilirsiniz. Özel sektörde çalışmak isteyen kişiler ise başvuru sırasında şirketler tarafından çeşitli mülakatlara tabi tutulabilir.